Hvem kan seile? Seiling er også en mental sport

Seiling er en sport som passer for de aller fleste, men det er allikevel noen kriterier som må oppfylles. Hvis du for eksempel vil eie en båt, må du ha økonomi til det. Hvis du derimot bare vil være med på et hvilket som helst seilas, er det mulig med de rette kunnskapene. Er du entusiastisk, ivrig og kan det essensielle om det som skjer om bord, kan du gå til din nærmeste seilerklubb og høre om de trenger mannskap. De fleste velger en idrett for å være sunn og holde seg i form, og seiling er perfekt for dette.

Seiling krever en del fysiske ferdigheter, spesielt på en lengre seilas. Når vinden og været river, er det nødvendig med god balanse for å komme deg rundt i båten. Det er heller ikke så dumt å trene i klatreveggen på treningsstudioet, for disse kunnskapene er også nyttige om bord på en seilbåt. Hvis du kan svømme er det et pluss, eller kanskje vi skal si en nødvendighet, for at du skal føle deg trygg om bord. Allikevel handler ikke seiling først og fremst om hvem som er den sprekeste, dette er en mental sport der du må bruke hodet for å ta de riktige avgjørelsene.

I seiling er alder ingen hindring

Så lenge du er i bra fysisk og mental form er ikke alder noen hindring i seilsporten. Tvert imot er det en sportsgren som bringer små og store, yngre og eldre sammen. De beste seilerhistoriene blir gjerne fortalt av erfarne eldre skippere som har vært ute mang en vinternatt, og her er det mye å ta til seg og dra lærdom fra. På den annen side finnes det også små barn med saltvann i årene, som er født og oppvokst om bord på en seilbåt. Å begynne med seiling som barn er en flott og intrikat sport som lærer dem å mestre sitt eget fartøy.

Når du setter seil drar du ut på eventyr. Uansett hvor langt du har tenkt deg vil du alltid oppleve et element av eventyr og spenning når du seiler. Du vet aldri helt hvor vinden og tidevannet vil ta deg, og det gir muligheten til å utforske. Kanskje finne en ukjent og vakker strand? Seiling er også lek. Kast en venn ut i vannet, eller se hva som vil bite på fiskekroken. Seiling er ikke bare alvor i sterk storm, det er lek og moro og dessuten en miljøvennlig sport. Det er ikke mange fremkomstmidler som bare krever de naturlige elementene for å komme fra a til b.

Alltid noe nytt å lære

Du kan seile i team eller solo, noe som er et flott aspekt ved denne sporten. En dag kan du seile med et mannskap på 15 i en større båt og oppleve mye dramatikk og spenning. Neste dag kan du seile solo i den lille jollen din hvis du ønsker å være alene for å nyte fred og ro i naturen. Som seiler vil du alltid kunne lære noe nytt. Du vil gradvis lære deg vindens retninger, og mønsteret den ofte følger. Det vil alltid være en ny knute du kan lære å knytte, og på større båter vil du få erfaring med vedlikehold av seil, tau og vinsjer.

All idrett har fotfeste i teknologien. Innen konkurranseseiling prøver mannskapet alltid å finne den ene lille fordelen de kan ha over motstanderen for å vinne. Seilbåtene forandrer seg stadig, og har vært i en enorm utvikling bare de siste årene. Båtprodusentene finner nye måter å gjøre båtene lettere på, slik at de formelig kan fly over vannet. I tillegg til båter som trenger et minimum av vannets overflateareal for å seile, kan du i dag navigere med GPS. Utviklingen av teknologien har kommet langt fra den gang sekstant og kompass ble brukt til navigering. Seiling er ikke bare en sport, det er en super livsstil!