Hvordan få råd til seilbåt?

Drømmer du om å seile av gårde inn i solnedgangen, med en flott, klassisk seilbåt? Dette er noe mange nordmenn drømmer om, men det er ikke alle forunt å faktisk kjøpe en seilbåt. En seilbåt koster typisk mellom 150 000 til 12 000 000 kroner, alt etter hva slags merke du er ute etter, og om båten skal være ny eller brukt. Det å kjøpe en seilbåt er derfor ikke billig, og noe mange forbinder med eliten og rike mennesker. Du hører stadig om rike mennesker som seiler og kler seg i preppy antrekk, og selveste kong Harald er blant seilbåtentusiastene her i Norge.

Om du drømmer om en seilbåt kan drømmen derfor virke fjern. De fleste har nok med å få råd til hus i dagens samfunn, og luksusting som hytte og båt er ofte ikke noe «mannen på gaten» har råd til å unne seg. Du legger kanskje drømmen om seilbåt på hyllen, og vurderer å heller kjøpe en oppblåsbar gummibåt, som jo er mye billigere. Men det er ikke til å legge skjul på at dette ikke er like stas som en seilbåt. Det er imidlertid ikke helt umulig å få tak i en seilbåt, og i denne guiden viser vi deg hvordan!

Vurder å kjøpe brukt seilbåt

I likhet med biler, synker som regel verdien på en seilbåt en tid etter at den er kjøpt. Dersom du sjekker kanaler som Finn.no vil du kunne finne mange brukte seilbåter, både i luksusklassen og i den «vanlige klassen». Det finnes små seilbåter som gjerne koster i overkant av 100 000 kroner brukt, noe som for de fleste er langt mer oppnåelig enn å kjøpe en splitter ny seilbåt til mangfoldige millioner. De mer rimelige seilbåtene er gjerne på rundt 30 fot, og gir deg fortsatt mulighet til å utforske havet ved hjelp av vind og seil. Det kan være verdt å sjekke brukte båter.

I tillegg til å sjekke Finn.no, kan du finne brukte seilbåter hos båtforhandlere som selger brukte båter, litt på samme måte som bilforhandlere innimellom selger brukte biler. Dersom du kjøper en brukt seilbåt bør du imidlertid sjekke at båten er i god stand, da det å reparere den kan koste flesk. Pass på at båten er i like god stand som annonsen tilsier, og ha gjerne med deg en båtkyndig person som kan hjelpe å sjekke båtens kvaliteter. Er du riktig heldig, kan du ende opp med å gjøre et kupp om du kjøper en seilbåt på bruktmarkedet. Lykke til!

Ta opp lån, spleis eller spar

Det er kanskje innlysende, men dersom du skal kjøpe en seilbåt og ikke har oppsparte midler, er det mest nærliggende å ta opp et båtlån. Med lån til båt kan du få hjelp til å finansiere båtdrømmen din, for eksempel dersom du kan stille med sikkerhet i egen bolig. Du kan også ta opp forbrukslån til båt, eller kredittlån, men husk på at dette er lån med høy rente, og derfor ikke å anbefale. Et annet alternativ er å spare. Sett av litt penger hver måned, og etter noen år er drømmen om båt plutselig mulig å realisere. Du kan også spare i aksjer eller fond.

Et siste alternativ for deg som ønsker å kjøpe seilbåt, er å få noen andre med på kjøpet. Kanskje du og ektefellen din kjenner et vennepar som også drømmer om seilbåt? Dersom dere spleiser på båten kan dere avtale hvordan båten skal fordeles dere imellom, eller eventuelt dra på hyggelige seilturer sammen. Dette er noe mange gjør dersom de skal kjøpe hytte, så hvorfor ikke gjøre det samme med en båt? Uansett hvordan du finansierer seilbåten din, ønsker vi deg masse lykke til med båtdrømmen! Vi krysser fingrene for at du en dag har råd til båten du har ønsket deg.