Navigering av seilbåt

Folk har seilt på det åpne hav i tusenvis av år, men det ble ikke en sport før på 1600-tallet. Det sies at nederlenderne var de første som begynte med denne sporten, som siden ble populær i England og senere i USA. Seiling var lenge en luksussport for de kongelige og velstående, men på 1950-tallet ble det en sport som ble mer tilgjengelig for allmenheten. Nye materialer som kryssfiner gjorde båtene rimeligere å produsere, og dermed billigere å skaffe seg. I dag nyter tusenvis av mennesker denne sporten, fra konkurranseseilere til fritidsseilerne som liker en hyggelig søndag på sjøen.

Seiling er en sport hvor du må lære deg å bruk vind og vindretninger. Det finnes to typer seiling, cruising og racing. Racing finner du i konkurranser, og cruising betyr gjerne fritid og ferie. Du kan lære deg å seile om bord på en yacht som er rundt ni meter lang, med plass til flere personer om bord. Alternativt kan du lære å seile i en liten jolle med plass til 1–2 personer. Det tar ikke lang tid å lære å seile. Etter noen dager med opplæring vil du raskt få taket på det, men som nybegynner er det best å begynne med rolig sjø og lite vind.

Lær det viktigste før du går om bord i seilbåten

Seiling krever spesifikke ferdigheter og kunnskaper. Det grunnleggende kan du faktisk lære før du går om bord i en båt. Hvis seiling er helt nytt for deg, er det lurt å lære de mest grunnleggende ord og uttrykk som brukes om bord. Du trenger ikke være ekspert med det samme, for du drar antakelig ikke ut på en seiltur alene den første gangen. Du vil lære etter hvert og med erfaring. Før du går om bord er det også nyttig å lære deg navnene på de forskjellige seilbåt-delene og hva de brukes til. Klar til å seile nå? Nei, først må du lære hvordan du setter et seil.

Når du har satt seil og gjort alle de nødvendige forberedelsene føler du deg kanskje klar til å seile, men du må også vite hvordan du skal få seilet til å gå i den retningen du ønsker. Her lønner det seg også å tørrtrene litt for å lære de grunnleggende teknikkene. Du må også finne ut hvordan du skal manøvrere, selv om det er ganske enkelt å seile i en bestemt retning. Problemet oppstår gjerne når det er tid for å endre retningen. Små båter velter ganske lett, derfor er det viktig å kunne manøvrere sånn at du ikke kullseiler.

Vinden er sjefen

Når du har seilt en stund og føler du har kontroll over båten og vindretningene, vil du sikkert vite hvordan du får seilbåten til å gå raskere. Du bør også vite hvordan du skal ankre trygt og øve på å knytte de forskjellige knutene. Knuter er viktig i en seilbåt, og du må i alle fall kunne de viktigste seilknutene. Nå du føler deg trygg på kunnskapen du trenger er det også lettere ute på det åpne havet, selv om en god seiler har mange timer med øvelse. Å være ute på havet er et farlig sted, derfor er seilsikkerhet det viktigste. Øv deg i rolige farvann den første tiden.

Som seiler vil du møte mange forskjellige typer bølger, og det er stor forskjell på å manøvrere båten i motstrøm og medstrøm. Bølger som bryter krever en annen manøvrering enn de store dønningene. I medstrøm må du du holde rorkulten i et godt grep sånn at seilbåten ikke legger seg sidelengs når du møter en bølgedal. Hvis bølgene er store nok til å bryte over båten kan du få problemer og dermed kullseile. Når du seiler må du ofte velge en helt annen retning enn til den planlagte destinasjonen. Husk at vinden er sjefen, og du er der ute på havet for å ha det gøy!