Seilbåtmerker du bør kjenne til

Seiling er en ting som flere og flere for øynene opp for. Det å sette seil og la seg drive fram av vindkraft er en flott opplevelse, og det finnes mange forskjellige type båter å velge mellom. Enten du planlegger jordomseiling eller liker dagsturer ute på fjorden, vil det finnes en båt som passer godt for deg og ditt bruk. Et viktig element mange båtkjøpere er ute etter, er seilbåtens praktiske egenskaper. Det er viktig at båten kan takle de utfordringene du vil ha den med på, og desto viktigere er det å bruke god tid til å sjekke ut ulike seilbåtmerker.

En annen ting som også er viktig for mange som skal gå til innkjøp av båt, er utseende. Når du er ute og seiler vil mange legge merke til deg, derfor er faktorer som stil, farge og merke viktig for mange. De praktiske funksjonene kommer selvsagt alltid først, det er viktig at seilbåten din takler alle naturkreftene den kan bli utsatt for, alt fra sol og blå himmel til meterhøye bølger og storm. Vi skal ta en nærmere titt på noen seilbåtmerker som har blitt store favoritter blant seilere verden over, og finne ut hvilke egenskaper disse merkene innehar som har gjort dem så populære.

Albin Vega og Maxi

Albin er en seilbåtserie som er tegnet av Sveriges mest kjente båtkonstruktør, nemlig Per Brohäll. I Albin-serien seiler Albin Vega opp som en klar favoritt, og denne innehar blant annet selvlensende cockpit, ferskvannstank, fire køyer og toalett. Denne båten har blitt brukt til mange jordomseilinger, da den har vist seg å takle varierende værforhold veldig bra. I tillegg til å være en stødig båt på mange områder, finner du også mange eldre og gode båter til en svært gunstig pris. Mye av grunnen til dette er at Vega-serien ble produsert mellom 1966 og 1980, men til tross av alderen holder den seg enda i toppsjiktet.

Maxi 77 er en annen populær seilbåt som også kommer fra nabolandet Sverige. Når du er på seilbåtjakt vil du raskt se at det finnes et hav av disse båtene som fremdeles er i omløp, selv om produksjonstiden var fra 1972–1982. Dette gjør den også til et ettertraktet merke om du er på utkikk etter en rimelig og pålitelig båt. På tross av sin beskjedne størrelse, regnes Maxi 77 å være en romslig båt. Her finner du nemlig køyeplass til fem personer, toalett i baugen og en bysse. Gjennom årene har den gått gjennom mange endringer som har styrket ytelsen.

Bavaria og Hallberg-Rassy

Om du er på utkikk etter større og mer luksuriøse seilbåter, er det verdt å ta en titt på Bavaria og Hallberg-Rassy. Bavaria produseres i Tyskland av verftet Bavaria Yachtbau, og leverer luksusseilbåter opp i millionklassen. Av de nye modellene kan vi nevne Bavaria Cruiser 34 som kan fås med opptil seks senger og tre lugarer, og den enorme Bavaria C57 der du kan velg og vrake blant interiøralternativer. Du finner også flere eldre Bavaria-modeller der du får eleganse og luksus til rimelige priser. Dette er en god båt for deg som verdsetter gode seilegenskaper i tillegg til topp komfort.

Vi kan trygt si at svenskene gjør det godt i seilbåtverdenen, for Hallberg-Rassy er et seilbåtmerke som for lengst har satt sitt preg blant båtkjøperne. Hallberg-Rassy Varvs AB produserer rundt 170 seilbåter i året, og båtene har en lengde på 31–64 fot. Dette er med andre ord en produsent du burde ta en nærmere titt på om du er ute etter en seilbåt som har litt størrelse. Hallberg-Rassy er kjent for å være en lettseilt båt som gir deg en komfortabel seiltur. Det er med andre ord mange forskjellige merker å velge mellom, avhengig av hva du ser etter når det kommer til pris og egenskaper.