Seilerklær – slik kler seileren seg

Vi har alle et bilde i hodet av hvordan en typisk seiler kler seg. Du ser kanskje for deg en mann med blåstripete t-skjorte, papegøye på skulderen og lapp for øyet? Eller en snobbete kar med pikéskjorte, solbriller og finkjemmet hår? I realiteten skal du kle deg etter vær og vind når du skal ut på seiltur, da været ofte kan snu ganske raskt ute på sjøen. I denne guiden skal vi se nærmere på hvordan du kler deg til en seiltur, og hva som er viktig å huske på. Da vil du få en mye flottere tur på havet!

Se for deg at du har lagt fra kai, solen skinner og livet er supert. Den svale vinden tar forsiktig tak i seilet og fører deg lenger og lenger ut til havs. Du har på deg t-skjorte og shorts, siden gradestokken viste over tjue grader idet du dro fra havnen. Du vil raskt merke at det blir kjøligere jo lenger ut på havet du seiler, og sjøsprøyten slår innover dekk. Har du ikke med deg ekstra tøy, kan dette potensielt være ganske farlig, og du kan bli syk. Vi skal nå se nærmere på hvilke klær du bør ta med deg!

Vind- og vanntette materialer

Noe av det smarteste du tar meg deg av klær når du skal ut på seiltur, er klær som har vann- og vindtette egenskaper. Det kan for eksempel være lurt å investere i en vanntett jakke med pustende egenskaper. Jakken bør også være slitesterk og ha forsterkede områder. I tillegg til dette bør jakken ha signalfarger og reflekser, da dette vil være en livsviktig faktor om du skulle falle over bord eller om båten havner i uvær og kystvakten må lete etter deg i krevende værforhold. Med reflekser lyser du effektivt opp i nattemørket, og spreke farger hjelper også.

Til barna kan du for eksempel kjøpe en Helly Hansen JR Salt Coast Jacket, som har alle de overnevnte egenskapene. Dette er en typisk seilerjakke som dekker alle barnas behov (når det kommer til yttertøy) til sjøs. På innsiden har jakken et varmende og mykt stoff – for komfortens skyld. Generelt har Helly Hansen mange flotte jakker og bukser til bruk på sjøen, og er verdt å sjekke ut. Et annet populært merke blant seilere er Musto. Når det kommer til vanntett bukse, finnes det praktiske varianter med bukseseler, som passer perfekt under krevende forhold til sjøs. Hold sjøsprøyten ute, og varmen inne!

Redningsvest og andre plagg

I tillegg til de overnevnte plaggene, vann- og vindtett jakke og bukse, bør du investere i noen vanntette støvler eller sko, da det fort blir vått på dekk. Husk at det også kan bli glatt, så kjøp noen med antiskli-såle. Det er noe som kalles seilersko, som minner om mokasiner, men dette er kun sko du bør bruke i finvær om sommeren da skoene ikke gir noen beskyttelse ved uvær. Men hva annet bør du ta med deg av klær? Jo, pakk også med deg ekstra skift – både til varmt og kaldt vær. Ta gjerne med en ulltrøye og stilongs, så vel som badeshorts og t-skjorte.

Men nå har vi vel glemt noe viktig? Du må selvfølgelig også pakke med deg redningsvest når du skal ut og seile! Redningsvesten skal være på til enhver tid, slik at du reduserer sjansen for drukningsulykker. Redningsvesten har dessuten reflekser innebygget i stoffet, slik at du får et ekstra sikkerhetsmoment. Husk at det ikke bare er du som skal ha redningsvest, også de andre på båten må ha livvest på seg, og spesielt barna. Til og med hunder bør ha på seg redningsvest når dere er ute på sjøen. God tur, og husk å pakke med alt av nødvendige klær!