Utstyr til seilbåten

Når du skal ut og seile er det mange ting å passe på. Først og fremst trenger du gode seilersko med godt grep som ikke lager merker i båten. Dessuten må du ha flere lag med klær, og tenk gjerne klær for fire årstider. Været på sjøen kan snu fort og brutalt. Vann og solkrem er også nødvendig. Du trenger forskjellig spesialutstyr avhengig av hvilken rolle du har om bord og hva slags seilas du skal utpå. Utstyrslisten avhenger også av hvilken type tur du planlegger. Du bør dele opp behovet for utstyr i fire kategorier: Utstyr til mannskap, båten, forsyninger og klær.

Husk at værforhold og sjø er forskjellig avhengig av hvilket land du er i. Avhengig av landet trengs det også forskjellig typer papirer og tillatelser, men dette er kapteinens jobb å huske på. På en lengre seilas må dere ta med toalettsaker, både personlige og til teamet. Kapteinen sørger for sikkerhetsutstyr, navigasjonsutstyr og nødvendig elektronikk. På et kort dagsseilas trenger du stort sett å tenke på gode klær og vann. Allikevel er det greit å ha i bakhodet at dere kan ende med å måtte overnatte på båten, avhengig av værforhold. Ta med ekstra mat, ekstra vann og klær som tørker raskt.

På seiltur kommer sikkerheten først

I utgangspunktet er det to hovedtyper av turer som avgjør hva slags båtutstyr du trenger å ta med. På turer i ferskvann trengs det bare grunnleggende verktøy for navigasjon, mens turer til havs krever mer sikkerhetsutstyr. Båttur i ferskvann er lett å planlegge, for kystvakten har ikke store krav til sikkerhetsutstyr, annet enn kart og kompass. Skal du seile langs kysten eller ute på havet, er det helt andre krav. Mer utstyr til sikkerhet, flere ankere og navigasjonsutstyr. På havseilaser må du også ta med verktøy, matforsyninger og ekstra klær. Du må være i stand til å reparere båten selv hvis det oppstår et problem.

En annen faktor som avgjør utstyrer du trenger på seiltur er turens lengde. Det er opplagt at du trenger mer klær og forsyninger på en lang seiltur. Havseilaser er gjerne de lengste turene, og de krever også den beste planleggingen. Du må beregne drivstoff, for det er ikke sannsynlig at du finner en bensinstasjon på vei over Atlanterhavet. Reservedeler for motor og reparering av seil er nødvendig, og selvfølgelig mange liter med vann. Her er god planlegging nøkkelen. Langs kysten kan du få hjelp av kystvakten, men hvis du får problemer midt ute på havet, må du regne med å måtte klare deg selv for minimum et par dager.

Ekstra utstyr på lange seilaser

Hvis du er en proff seiler eller har planer om å bli en, trenger du våtdrakt og spesielle seilerhansker. I tillegg må du planlegge klær for røffe værforhold. Hvis du seiler ofte er det greit å gå til anskaffelse av din egen redningsvest. Du må ha en fløyte hvis du går over bord, fulgt av en vanntett hodelykt som kan signalisere hvor du er. Du må også ha en sele med en line som festes til en ring i båten. På den måten forsvinner du ikke hvis du faller i havet. Andre nyttige ting å ha med på en lang seilas er adaptere, ekstra strømbank og reservebatterier.

Det er ikke bare du som trenger å være godt utstyrt på en lengre seiltur. Båten trenger kommunikasjonsutstyr, utstyr til cockpit og navigasjonsutstyr som GPS. Vi nevner også førstehjelpsutstyr, lommelykt, nødrakett, maritimt kart og logg til vedlikehold av båten. Ta alltid med minst to navigasjonsverktøy. De mest pålitelige er kompass og GPS. Stjernehimmelen er dessuten en flott reserve, siden denne er svært så pålitelig i klart vær. Ta alltid med mer vann enn du trenger, og mat med lang holdbarhetsdato. Hermetisk mat og tørrmat er å foretrekke. Hvis dere har lyst på fersk mat, ta med fiskestangen. Og for all del, husk passet på langtur!