Vedlikehold av seilbåt

Det er klart at en vil at seilbåten skal se fin ut året rundt. Du trenger faktisk ikke å kjøpe en dyr propell-coating. Et godt tips for å holde propellen skinnende hele sesongen, er faktisk å male propellen med eggehvite. Eggehvite er billig og enkelt, og holder propellen skinnende! Når du har påført ett strøk, bør du vente en time, og deretter gjenta dette tre ganger før du bruker seilbåten. Mange tror det krever veldig mye å ha en seilbåt, men det trenger ikke å være så veldig dyrt å ha en seilbåt. Du sparer mye ved å følge enkle og billige tips!

Skal du rengjøre takpaneler, interiør-tre og bad, er faktisk det beste tipset å bruke eddik. Det er billig og miljøvennlig, og klarer å fjerne antydninger til sopp før det rekker å legge seg, noe som er veldig greit. Litt eddik og varmt vann er helt perfekt til rengjøring. Dette tipset fungerer også til merker etter mørke skosåler. En skulle ikke tro at disse enkle tipsene skulle kunne fungere, men utrolig nok så gjør det det. En seilbåt er en investering, og da bør en ta ekstra godt vare på den slik at den får en lang levetid. Enkelt og greit!

Vårpuss

De fleste bruker seilbåten mest om våren og sommeren. Da er det ekstra viktig med vårpuss etter flere måneders pause. Høytrykksspyling og vask er veldig viktig før du skal ta ut båten igjen. Det er vanskelig å fjerne grønske og slim når det har fått muligheten til å sette seg, så derfor er et tips å vaske den med en gang den kommer på land. Det anbefales å bruke saltsyre. Før du begynner med polering, bør du vaske skroget nøye, og da er det best å bruke et kraftig vaskemiddel. Før bunnsmøring og polering bør du sjekke skroget for skader i gel-coaten, fordi disse skadene bør repareres først.

Bunnsmøring er også viktig, og du må velge et bunnstoff som passer til ditt bruk. Du bør ikke bruke for mye av bunnstoff og bunnsmøre. Dette resulterer i at det dannes et tykt lag med bunnstoff som etter hvert vil flasse av. Ekspertene mener det holder å bunnsmøre annethvert år. For polering kan du bruke poleringsmaskin, men det er ikke nødvendig. Skal du bruke maskin, bør du investere i en god en. Motoren er også viktig. Hvis du ikke har nok kunnskap om det, bør fagfolk sjekke motoren. Begynn med å se etter skader, lekkasjer og andre ting som kan være galt.

Ting du bør ta vare på

Motor og det elektriske anlegget koster mye. Har du ikke så mye erfaring fra før, så vet du ikke alltid hva du skal gjøre, men du kan gjøre mye for å unngå at ting går galt. Oljen og kjøling er noe du bør holde et øye med – det kan spare deg mye penger. Du må også følge alle servicer. Å holde motoren glad kommer til å spare deg mye penger. Det elektriske anlegget bør du også ta vare på. Med strøm og vann må du være ekstremt forsiktig – hvis det blir feil med det elektriske anlegget, kan det koste deg mye.

En seilbåt er ikke billig, og når du først har kjøpt deg en seilbåt, bør du ta ekstremt godt vare på den slik at den får en lang levetid. Som sagt så trenger det ikke alltid å være dyrt å vedlikeholde seilbåten din. Det finnes mange enkle og billige løsninger som fungerer veldig fint. Skal du kjøpe seilbåt for første gang og har lite erfaring med seilbåter, kan det være et tips å lese bøker om akkurat dette temaet eller spørre eksperter eller noen som har ganske mye erfaring fra før. Det er viktig å kunne det en holder på med. God seiling!